Padel – jetsetsporten som tog världen med storm

person-haller-i-padelrack-i-padelhall

En sport som knappt någon i Sverige visste var det var för cirka 30 år sedan är idag en sport som nästan alla vet vad det är. Vi pratar såklart om padel. Däremot är det inte lika många som vet när padeln kom till Sverige eller hur den kom hit. 

Från början var padel en sport som endast spelades av jetsetare. Hur kom det sig? Jo, det var den spanska prinsen Alfonso de Hohenlohe som introducerades för padel under ett informellt besök i Mexiko under början av 1970-talet. Prinsens goda vän Enrique Corcuera var personen som introducerade honom och hade konstruerat en mindre tennisbana med väggar på sin tomt. Efter sin vistelse i Mexiko började Alfonso skissa på ett liknande upplägg. Kort därefter byggde han två egna banor på Marbella Club och Costa del Sol. 

Prinsens jetset-vänner tyckte om sporten lika mycket som prinsen själv och en av vännerna som var den argentinska miljonären Julio Menditenguia tog med sig sporten till Argentina. 1988 kom det första padelförbundet i Argentina och 1992 arrangerades det första världsmästerskapet i padel.

zlatan-ibrahimovic-spelar-padel

Foto: Sören Andersson/TT.

1998 var året som padeln för första gången kom till Sverige. Det är många som inte känner till historien om Thommy Andersson som tog hit sporten. Han upptäckte nämligen padeln under en resa till Marbella. När han kom hem snickrade Thommy ihop sin första bana av plywood och stängsel i en lokal i Grevie. Ett år senare var det ett trettiotal spelare som spelade på den hemmagjorda banan. 

Fyra av spelarna skickades till och med till EM i Belgien under det året. Av okänd anledning var banan i Gevie tvungen att monteras ner och inte förrän tio år senare byggdes en ny bana, fast denna gång i Båstad men av samma Thommy. Padeln blev större och större, dock endast i Skåne till en början...

När artisten Måns Zelmerlöv och tennisstjärnan Jonas Björkman öppnade ett padelcenter i Stockholm 2014 tog padeln fart på riktigt i Sverige. De gjorde att både media och andra kändisar blev intresserade av sporten. Några andra stora namn som sysslar med padel på fritiden är bland andra Zlatan Ibrahimovic, Peter Forsberg och Marcus Rosenberg. 

Antalet av aktiva spelare och padelbanor i Sverige blir bara större och större. Det blir spännande att se hur padelns framtid ser ut. Vi är stolta och glada över att vara en del av den! Vill du också vara en del av padelns frammarsch? Kontakta oss idag!

Vilken stålhall drömmer du om att bygga? Kontakta oss så hjälper vi dig göra din vision till verklighet!